O nama

Black Coffee je poznati splitski jazz sastav, koji djeluje od 1993. 1996. izlazi prvi nosač zvuka pod nazivom " BLACK COFFEE ". Na albumu gostuju zvijezde hrvatske glazbe Oliver Dragojević i Gibonni, te poznati glumac i umjetnik Božidar Alić. Za kompoziciju "Night & Day "u suradnji s Oliverom, grupa dobiva diskografsku nagradu "Porin "za najbolju jazz izvedbu.

Od tada do danas grupa je nastupala na mnogobrojnim jazz i etno festivalima (Lagano, lagano; Hrvatski Jazz Sabor; Springtime Jazz Fever; Liburnia Jazz Festival; Alpe-Adria Jazz Festival; Baloon 2; Porin itd.), te izdala 13 nosača zvuka. Od nastupa treba istaknuti uvodni koncert 1. SPLITSKOG JAZZ FESTIVALA, na kojem su nastupili imena kao što su McCoy Tyner, Michael Brecker i Trilok Gurtu, JAZZ FOR PEACE jazz festival u Pescari pored Jamesa Williamsa, Larry Willisa i Bobby Watsona, te gostovanja u susjednim zemljama. Na albumima im gostuju poznati hrvatski umjetnici kao što su Boško Petrović, Matija Dedić, Zdenka Kovačiček i drugi. Imaju višestruke nominacije za nagradu Porin, a grupa je poznata po velikoj koncertnoj aktivnosti i suradnji s mnogim zvijezdama hrvatske glazbe (Gabi Novak, Arsen Dedić, Tedi Spalato, Divas, Meri Cetinić, Bruno Kovačić, TBF itd.). Okosnicu grupe čini ritam sekcija basist Renato Švorinić i bubnjar Jadran Dučić Čićo. Njih dvojica nastupaju u raznim all star postavama i sviraju sa inozemnim glazbenicima kao što su Miles Griffith, George Makinto, Csaba Deseo, Tony Pancella, Beppi D'Amato, Primož Grašič i drugi. Renato Švorinić, više puta nominiran za najboljeg basistu, poznat je kao aranžer i producent više projekata u pop glazbi, a nastupao je sa velikim imenima hrvatske pop glazbe kao što su Gibonni i Vanna. Jadran Dučić Čićo je izdao nekoliko vlastitih projekata, a 2000. je nominiran za fusion glazbenika godine. Sa Matijom Dedićem čine poznati Telletubies Jazz Trio. 2002. grupa pokreće novi projekt GLASOVI DALMACIJE . 2003. godine izlazi album "Krijanca", po prvi puta u povijesti hrvatske glazbe, dalmatinska pjesma vezala se uz jazz izričaj. 2004. godine album "Krijanca" nagrađen s dva Porina, te promoviraju album na mnogobrojnim festivalima u Hrvatskoj - Grožnjan jazz festival, Novigrad etno-jazz festival, Špancir fest Varaždin, Večer dalmatinske pisme Kaštela, a najznačajniji koncert je u 2004 održan u HNK Split pod nazivom "10. godina zajedno" gdje su kao gosti grupe nastupili pred prepunim gledalištem kazališta u Splitu, Boško Petrović, Matija Dedić, Gibonni, Klapa "Mendula", te Dražen Vrdoljak kao moderator večeri. Projekt "Glasovi Dalmacije" promoviran je i u inozemstvu u Italiji, Austriji i Sloveniji, na prestižnim jazz festivalima u Pescari, Chieti etc. 2006. godine zajednički projekt s Meri Cetinić, CD pod nazivom "Tiramola" u izdanju Croatia Records. Također treba naglasiti kako od 2006. godine sastav surađuje s niz inozemnih glazbenika poput: Tammy McCann – američka jazz pjevačica poznata po suradnji sa Ray Charles i George Duke, Robin Brown – jedna od najboljih američkih gospel pjevačica, Carlos Werneck – brazilski glazbenik dugogodišnji suradnik Tanie Marie, Georgie Fame – britanska glazbena legenda, Marcelo Godoy – brazilski kantautor, Nico Menci – jedan od ponajboljih talijanskih pijanista nove generacije.

Posljednjih nekoliko godina Black Coffee najviše surađuje s talijanskim bandoneonistom – Daniele di Bonaventura, s kojim 2009. godine objavljuju CD za talijansku etiketu "Caligola Records" iz Venecije pod nazivom "Dall altra parte del Adriatico". CD je promoviran na nekoliko festivala u Italiji (Venezia,Pesaro,Bologna,…), te isto tako dobiva izvanredne kritike u glazbenim magazinima "Musica Jazz" i "Jazzit". Album, na kojem se po prvi put u novijoj glazbenoj povijesti nalaze zajedno hrvatske i talijanske kompozicije, promoviran je na niz domaćih festivala (Splitsko Ljeto, Dani Matice Hrvatske Mostar, Jazz festival Lošinj, Zadarsko Kazališno Ljeto itd.).

2012. g Black Coffee zajedno sa Daniele di Bonaventura, izdaje svoj drugi album za etiketu „Caligola records“ pod nazivom „Adagio“, promocija albuma održala se u „Teatro Candiniani“, Mestre i u Zagrebu u maloj koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“. Posljednjih nekoliko godina band najviše suradjuje sa americkom pjevačicom karipskih korijena - Martine Thomas a od 2010. g stalni član sastava je pijanist Ivan Ivić. U ovoj postavi 2015. g izdaje album „Yo Yo“ za etiketu „Scardona“, CD je svojevrsni „hommage“ glazbi 20. st. 2020.godina, ista postava, izdaje album pod nazivom „Once upon a time“, izdavač talijanska etiketa „Caligola records“ a na albumu se nalaze francuski i američki standardi filtrirani kroz „Blackcoffeizator“. Gosti na albumu su talijanski renomirani umjetnici – Daniele di Bonaventura i Massimo Dona.